Historia
Lököjotos on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1965 lähtien ja se onkin Suomen pisimpään vuosittain järjestetty partiotaitokilpailu. Vuosikymmenten saatossa Lökön kantavana voimana ovat olleet omalaatuiset huumorilla maustetut rastit ja vuosittain vaihtuva teema yhdistettynä luovaan suoelementin käyttöön.
Tunnelmia menneiltä vuosilta voit käydä tarkastelemassa esimerkiksi Youtubesta. Aiempien vuosien teemat löytyvät listattuna JESKaTy:n internetsivuilta.
Paikka
Tarkka kisapaikka on perinteisesti pidetty kilpailijoille mysteerinä – hyvällä tuurilla paikka alkaa selviämään ennen kilpailun loppua. Joka tapauksessa kisat järjestetään aina ehdalla Pohjois-Karjalaisella suolla. Kisat alkavat yleensä Joensuusta, josta siirrytään kisapaikoille yhteiskyydityksellä.
Järjestäjät
Kilpailun järjestää partiolippukunta Joensuun Eräsissien ja Karjalan Tyttöjen johtajistosta koostuva Lököjotostoimikunta (LJTK) ja nippu (vapaaehtoisia) talkoolaisia. Lököjotostoimikunta on vuosien saatossa saavuttanut lähes jumalaisen statuksen ja heitä puhutellessa onkin hyvä muistaa ylisanojen ja superlatiivien ylitsevuotava viljely.
Osallistujat
Lökölle voi osallistua kuka vain partiolais-statukseen katsomatta. Tasaisen kilvoittelun varmistamiseksi on LJTK suuressa viisaudessaan kuitenkin ottanut käyttöön innovatiivisen sarjajaon:
- Kakarasarja 13-15v 4-5hlö
- Keskiraskas 15-18v 3-4hlö
- Ylijäreä yli 18v 2-3hlö
Sarjajaon ikärajat ja ryhmäkoot ovat viitteellisiä. Jos oman ryhmän sijoittuminen askarruttaa, kysy LJTK:lta tarkempaa ohjeistusta ilmoittautumiseen.
Käytännöt
Lököltä löytyy myös paljon perinteitä, jotka ovat kulkeneet mukana vuosikymmenten ajan. Kaikki ruotsalainen, ruotsalaiselta kuulostava ja ruotsalaiselta vaikuttava on ollut Lököllä kiellettyä jo kauan, turvallisuussyistä. Kisakirjeessa on vuosittain lueteltu myös litania muita asioita, jotka ovat teeman mukaisesti rajoitettu kilpailun ulkopuolelle.
Rajoitettujen esineiden ja asioiden valvomisen helpottamiseksi Lököllä järjestetään yhtenä ensimmäisistä rasteista tulli. Tullissa helläkätiset SUOPO:n (SUOpoliisi) tullihenkilöt varmistavat, ettei kilpailuun vain vahingossa livahda esimerkiksi mitään ruotsalaisia tuotteita.
Lököjotoksen kisakartta on harvoin maastokartan neliväriprintti. Erinäisillä mielikuvituksellisilla ja jopa arkkitehtuurisilla toteutuksilla on vuosien varrella päästy suunnistamaan ja rasteille on löydetty mm. palapelikartalla, karttapallolla ja pullopostilla.
Lökön teema vaihtelee vuosittain ja kilvoittelijoiden on SUOtavaa ottaa teema huomioon vartion varustautumisessa ja toiminnassa kisailun aikana. Teeman mukana eläminen ja siihen heittäytyminen miellyttävät kovasti LJTK:ta. Suorittaa ei totisesti tarvitse, vaikka tosissaan kisataankin.
Pisteytys
Rastien pisteytyksiä miettiessä voi heittää SP:n kisaohjeella vesilintua. Rastit pisteytetään kahdessa eri kategoriassa: suorituspisteet ja Lököpisteet.
Suorituspisteitä myönnetään tyylipuhtaasta rastikäskyn mukaisesta rastin suorittamisesta ja niitä myönnetään suhteessa enemmän kuin lököpisteitä, mutta himoitun pöntönkannen saavuttamiseen pelkät suorituspisteet eivät riitä, vaan kokonaispistemäärä ratkaisee.
Lököpisteitä myönnetään lähes kaikesta muusta asiaan kuuluvasta, kuten onnistuneesta rastihenkilön lahjonnasta, suon hyödyntämisestä rastisuorituksessa, heittäytymisestä ja reippaan Lököhengen esittämisestä.
Palkinnot
Spektaakkelimaisessa kisassa jaetaan luonnollisesti vuodesta toiseen spektaakkelimaisia kiertopalkintoja. Lököjotoksen voittajajoukkueelle jokaisessa sarjassa jaetaan kokonaispisteiden perusteella himoittu pöntönkansi uskomattoman kokonaissuorituksen perusteella.
Ns. kakkospalkinto taas voi joillekin joukkueille olla jopa ykkönen. Lökörukkanen myönnetään äärimmäisten SUOritusten ja myönnettyjen Lököpisteiden perusteella.